Der florerer en meget stor misforståelse, når det drejer sig om temaer til WordPress.

Folk er nemlig meget hurtige til at råde til at lave et såkaldt ’child theme’, hvis man ændrer i tema-indstillingerne. Men dette er ikke nødvendigt, og jeg ser, at dette ofte fører til rigtig meget forvirring blandt nye brugere i WordPress.

Lad mig lige forklare, hvordan et tema fungerer:

Du køber måske et tema via www.themeforest.net, eller du vælger et af de gratis temaer, som man kan vælge direkte via sit site.

Disse temaer har nogle indstillinger til logo, farver, sideopbygning osv., som man selvfølgelig tilpasser, indtil man er tilfreds med resultatet. For det er netop det, et tema gør: Det er et design, der giver dig nogle indstillingsmuligheder.

Og nu kommer vi så til det helt store spørgsmål:

Når man opdaterer sit tema til en ny version, slettes disse indstillinger så?

Det korte svar er, at nej, det gør de ikke.

Hvis du uploader en ny version af dit tema eller simpelthen klikker på ’Opdater’-knappen, indlæses der nogle nye filer med den opdaterede version til dit site. Men de indstillinger, som du har valgt, forbliver de samme.

Og dette er jo situatioonen for langt de fleste WordPress-brugere, og der er ingen grund til, at disse skal bøvle med at læse om – og lave – et child theme.

Der er dog nogle tilfælde, hvor man har brug for at lave et child theme. Det har man, hvis man gerne vil ind og ændre i koden i selve temafilerne, f.eks. hvis man skal lave noget skræddersyet design. Ændrer man i disse filer, vil ændringerne nemlig gå tabt i det øjeblik, hvor man ved en opdatering lægger nye filer ind og overskriver de gamle. Og her er det vigtigt at man laver et ’child theme’, hvilket faktisk bare er en mappe, hvor man lægger sine ændrede filer. Derved kan man fint overskrive filerne i hoved-temaet (kaldet ’parent theme’), imens de ændringer, man har lavet, stadig ligger i child themet og derfor er gældende på sitet.

Men det er de færreste nye brugere i WordPress, der lige går ind og ændrer i selve temafilerne.

Så jeg plejer at sige det således, at hvis du har brug for et child theme, ville du vide det. Men ændrer nemlig ikke ‘bare lige’ i koden i temafilerne, og arbejder man som udvikler, bør man vide, at ændringerne skal laves i et child theme.

Så for at opsummere:

Nej, du har ikke brug for et child theme, hvis du blot ændrer på indstillingerne i din WordPress backend.
Ja, du skal lave et child theme, hvis du ændrer i temafilerne, for ellers vil dine ændringer blive overskrevet. Men i dette tilfælde er du nok udvikler og ved alt om child themes 😊